Tuesday, April 26, 2011

Syak Wasangka pemusnah sebuah kesatuan!

Persoalan yang kerap dilontarkan kebanyakan anggota parti adalah; bolehkah anggota parti berkawan dengan ahli parti lain?

Ia persoalan umum dan jawapannya umumnya boleh dan tidak salah. Namun, sikap syak wasangka yang keterlaluan, bersifat kebudak-budakan dan tidak befikir secara bijak lagi strategik telah menjadikan naluari manusia untuk berkawan, berhubung dan bermasyarakat membataskan keperluan tersebut!

Adakah salah jika seseorang Ketua Ranting, AJK atau anggota biasa berkawan dengan orang-orang kampungnya yang diketahui ahli Umno yang memegang jawatan dalam organisasi tersebut? Sikap itulah yang sebenarnya harus diperbetulkan kerana SYAK WASANGKA melampau lah yang membunuh keperluan strategik atau bahasa mudahnya 'merosakkan rancangan' kerana kurang berfikir secara bijak.

Untuk menang dan mencapai kejayaan khususnya dalam pilihanraya, perkara utama adalah mendapatkan undi. Bagaimana harus mendapatkan undi? Pelbagai kaedah dan cara boleh dilakukan. Kaedah mudah, bermaruah dan berhemah adalah berhubung secara baik sesama masyarakat tanpa mengira ideologi politik. Akan tetapi niat harus ikhlas membantu mana yang mampu lagi terdaya tanpa menabur janji-janji manis yang tidak boleh dikotakan.

Semua orang boleh menuduh sesama lain dengan melemparkan tohmahan-"dia itu agen", 'dia itu pengkhianat', 'aku lebih tahu siapa dia...bla..bla..' tetapi mana buktinya? Mana hujahnya?

Dalam keadaan pimpinan dan organisasi lawan yang kian bermasalah khususnya di Labu, seharusnya semua anggota bangkit bersatu membuat kerja dan gerakan menyakinkan rakyat kepada keupayaan Parti untuk mentadbir negeri.

Lebih bermaruah, jika kita mengaku kita adalah anggota dari era Reformasi...berhujahlah , bekerjalah dan bercakaplah secara berdepan lagi bijaksana tanpa perlu menjadi bacul melemparkan kecaman-kecaman ala penakut di alam siber. Musuh sendiri sedang kucar-kacir berbanding PKR, itulah ruang yang harus bijak digunakan. Bukan terus menjadi budak jahat yang sedang merosakkan organisasi!

1 comment:

Blog 1 Malaysia said...

bersangka baik
Politik BN Politik Setan - Undi BN Undi Haram. Adik2 wajib bersumpah tidak mengundi BN. Sayang adik :-)
>>>http://Blog1Malaysia.blogspot.com/<<<