Friday, March 27, 2009

Kerajaan digesa haramkan nama Pakatan Rakyat

dipetik daripada Malaysiakini.com

Seorang perwakilan ke perhimpunan agung Umno menggesa supaya kerajaan mengharamkan penggunaan nama 'Pakatan Rakyat' kerana mendakwa ia sebuah pertubuhan haram.

Wakil Pemuda Umno, Nur Saidi Nayan berkata, Umno dilahirkan di dalam istana, "bukan seperti parti serpihan (yang lahir) bersama dendam, khianat dan demonstrasi jalanan".

"Siapa pula Pakatan Rakyat yang dicanangkan akan mengambil alih kerajaan pusat pada 16 September lalu?

"Siapa mereka ini. Bukankah negara mempunyai undang-undang peraturan tubuh parti politik," katanya ketika membahaskan usul ucapan dasar presiden Umno hari ini.

"Bilakah Pakatan Rakyat diluluskan. Bilakah Pakatan Rakyat menjadi pakatan siasah yang sah dari segi undang-undang," katanya.

Sebenarnya, dakwa Nur Saidi, Pakatan Rakyat tidak pernah ditubuhkan secara rasmi.

"Kalau tidak ada, kenapa semua pihak - parti parti politik, media masa, dan TV, sama ada milik kerajaan atau swasta - memberi promosi percuma kepada pertubuhan haram itu.

"Saya cadangkan, kita hari ini haramkan semua pihak menggunakan perkataan Pakatan Rakyat kerana ianya sebuah pertubuhan haram

"Ini tidak boleh dibenarkan sama sekali," tegas Nur Saidi.

Salah satu contoh wakil Pemuda Umno yang bebal.

Apakah saudara Nur Saidi Nayan ini lupa atau benar-benar bodoh istilah "Pakatan Rakyat" dan juga "Barisan Nasional" adalah sebuah nama perikatan politik sahaja? (politic alliance).

Tidak timbul soal Pakatan Rakyat itu sebuah pertubuhan kerana ia hanya sebuah perikatan politik dan tidak membabitkan soal-soal dengan pertubuhan. Jika begitu saudara Nur Saidi Nayan ini berfikir, maka BN juga perlu diharamkan. Pendaftar Pertubuhan pun akan beranggapan saudara Nur Saidi ini bebal. Tidak faham mana pertubuhan berdaftar dan apa itu perikatan.

Jangan kita di Pakatan Rakyat menjadi bebal seperti saudara Nur Saidi itu.No comments: